ZARESOVCI DAN EVROPE OBELEŽILI Z OBISKOM IVA VAJGLA V BRUSLJU

Novice| 9. 5. 2010 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl je med 6. in 9. majem 2010 v Bruslju gostil skupino Zaresovk in Zaresovcev iz Podravja in Goriškega. Tako so tudi člani Zaresovih lokalnih odborov na svoj način proslavili spomin na začetek evropskega združevanja. Letošnje praznovanje je potekalo v znamenju 60. obletnice podpisa Schumanove deklaracije, ki velja za temelj evropskega povezovanja.

Prvi dan izleta je minil v znamenju obiska Evropskega parlamenta, kjer so udeleženci  prisostvovali mini plenarni seji in bili deležni celo polurnega nagovora ameriškega podpredsednika Joea Bidena. Slednji je v svojem govoru med drugim izpostavil pomen sodelovanja Evropske skupnosti in Združenih držav Amerike pri reševanju svetovne gospodarske krize in  soočanju z mednarodnim terorizmom.

Sledilo je srečanje z Ivom Vajglom, ki je predstavil delo v Evropskem parlamentu, nato pa je debata  tekla o težavah s katerimi se srečuje Grčija, sogovorniki pa so se dotaknili tudi referenduma o arbitražnem sporazumu med Slovenijo in Hrvaško.

Drugi dan je bil turistično obarvan, saj so si udeleženci dodobra ogledali evropsko prestolnico, popoldne pa preživeli v mestecu Brugge, ki velja za biser flandrijskega podeželja. Mesto poznano po svojih rečnih kanalih, čipki in čudoviti arhitekturi je ena glavnih turističnih znamenitosti Belgije. V letu 2002 si je skupaj s Salamanco v Španiji delil naslov Kulturne prestolnice Evrope.

Tretji dan izleta je sledil obisk Luksemburga, kjer so bili izletniki priča proslavi ob dnevu Evrope in med drugim imeli čast videti tudi velikega vojvodo, ki vodi to edino preostalo suvereno veliko vojvodstvo.

ž