Slovenci po izražanju pripadnosti Evropi v povprečju

Novice| 13. 5. 2010 | Ni komentarjev

print
 Slovenija se po izražanju pripadnosti Evropi uvršča na raven povprečja, pri čemer 62 odstotkov Slovencev meni, da pripadajo Evropi, je na današnji predstavitvi študije in razpravi Evropska identiteta in Slovenci, ki je nastala s podporo politične skupine Alde in evropskega poslanca Iva Vajgla, dejala Hajdeja Iglič s Fakultete za družbene vede.

Kot je pojasnila Igličeva, občutenje evropske identitete v Sloveniji ni nizko, je pa nekoliko nižje kot v ostalih vzhodnoevropskih državah, z izjemo baltskih držav. K občutju večje pripadnosti Evropi v Sloveniji bi po mnenju Igličeve pripomogla krepitev socialnega kapitala, ki je po evropskih raziskavah šibek v primerjavi z drugimi evropskimi državami.

Igličeva je še povedala, da se evropska identiteta v zadnjih petnajstih letih krepi, vendar pa so med državami še vedno velike razlike. Kot državo z največjo izraženo pripadnostjo Evropi, to je s 84 odstotki, je navedla Poljsko.

Nizka pripadnost, to je 38 odstotkov, pa se je po raziskavi Eurobarometra pokazala v Estoniji. Slovenija je po besedah Igličeve v povprečju. 62 odstotkov Slovencev meni, da pripadajo Evropi, vendar pa ti izražajo tudi druge oblike identitete, ki jih kombinirajo med seboj, je še dodala.

Evropska identiteta bi se v Sloveniji okrepila, če bi bilo več jasnih informacij o tem, kako lahko Evropa prispeva k našemu vsakdanjemu življenju, reševanju naših problemov v nekemu širšemu kontekstu, je ob robu razprave povedal evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/Zares).

“Intonacija našega javnega diskurza je takšna, kakor da smo sami na svetu, ukvarjamo se sami s seboj,” je bil kritičen Vajgl. Poudaril je tudi, da kar 70 odstotkov ljudi ne pozna dela poslancev v Evropskem parlamentu, kljub temu, da v 80 odstotkih živimo po evropskih zakonih.

VIR: STA

ž