Vajgl na plenarnem zasedanju o pomenu visokošolskega in kulturnega sodelovanja v Sredozemlju

Novice| 20. 5. 2010 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanci so danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu razpravljali o prihodnosti Unije za Sredozemlje. Kot poročevalec v senci je v imenu politične skupine Liberalcev v razpravi sodeloval Ivo Vajgl (Zares/ALDE) ter poudaril pomen političnega zaupanja, dialoga in okrepljenega sodelovanja na področju visokega šolstva in kulture.

 “Sredozemlje je bilo skozi celotno zgodovino pomembno središče trgovinskih poti in kulturnega dialoga, vendar tudi problemov, ki zadevajo ves svet in jih je treba reševati” je v razpravi omenil Vajgl.

Vajgl je posebej izpostavil bližnjevzhodno krizo in Zahodno Saharo ter pri tem poudaril, da lahko Evropski parlament pri iskanju rešitev za odprte probleme odigra aktivno vlogo, zato pa ga morajo sprejeti in spoštovati vse strani, ki so vpletene v konflikte. S tem se je navezal na aktualno polemično razpravo, ki poteka te dni, o programu obiska delegacije Evropskega parlamenta v Izraelu in Palestini ter na nasprotovanje Izraela, da omogoči delegaciji vstop v Gazo.

 Vajgl je poudaril, da bo uspeh dela Unije za Sredozemlje mogoče meriti z uspešnostjo različnih projektov, ki bodo zbliževali narode in države tega področja. Pri tem naj bo mladim generacijam posvečena posebna pozornost in zagotovljena podpora projektom sodelovanja na področju visokega šolstva, izmenjave študentov, kulturnim forumov, ter kot je posebej izpostavil, Sredozemski univerzi (EMUNI) s sedežem v Sloveniji.

ž