Z javne tribune o arbitražnem sporazumu

Novice| 21. 5. 2010 | Ni komentarjev

print
Predsednik stranke Zares Gregor Golobič je na nocojšnji javni tribuni v Mariboru poudaril, da je arbitražni sporazum o meji s Hrvaško največ, kar je Sloveniji doslej uspelo doseči na tem področju. Kot ostali govorniki je obsodil neenotnost slovenske politike in opozoril, da se s tem znižuje samozavest Slovenije pri njenih argumentih na sodišču.

Golobič je med drugim izpostavil, da arbitražni sporazum izključuje vsa enostranska dejanja od osamosvojitve dalje, v njem pa tudi jasno piše, da mora arbitraža določiti stik Slovenije z odprtim morjem, kar pomeni, da se mora strnjeno slovensko ozemlje skleniti z mednarodnimi vodami. Hkrati v njem Zagreb ne vztraja, da bi morala imeti Hrvaška stik z Italijo. “Če bomo zavrgli to priložnost, se ta ne bo ponovila v tej generaciji ali celo naslednji,” je menil.

Po njegovem mnenju nasprotovanje sporazumu izvira iz povsem političnih razlogov in zato se bo na referendumu 6. junija odločalo tudi o sprejemljivosti takšne politike.

S tem se je strinjal tudi evropski poslanec Ivo Vajgl. “Ne dajajte v javnost vedno novih in novih interpretacij sporazuma,” je dejal, saj je prepričan, da to ljudi še bolj zmede. “Sporazum je jasen. Boljše rešitve v tem trenutku ni,” je zatrdil. Po njegovih ocenah bi bilo sicer v preteklosti mogoče doseči kaj več, danes pa ne več, zato pričakovanja nekaterih glede drugih rešitev spora “nimajo stika z realnostjo”.

“Referendum razdvaja slovensko ljudstvo, kar je škoda. Slovenija bi morala imeti veliko samozavesti, saj ima dobre argumente,” je dodal hrvaški konzul v Sloveniji Šime Ivajnko. Sporazum je dober glede na cilj, saj bo prinesel rešitev, in prav o tem morajo po njegovem mnenju odločiti ljudje: “Ali želimo v bodoče živeti ob, proti ali poleg sosedov?”

Sociolog Andrej Fištravec je po drugi strani opozoril, da danes ne moremo več govoriti o “našem morju in naši meji”, saj ljudje ne živijo več v nacionalnih državah ampak v globalnem svetu. Takšno razmišljanje sodi v 19. stoletje in če bo zmagalo na referendumu, bo Slovenijo vodilo v preteklost. “Če bomo Slovenci dovolili, da se nam zamrači um, bomo zamračeni,” je dejal.

Kandidat Zaresa za župana Maribora Gregor Jager pa je zaključil, da javnost ni dovolj usposobljena, da bi sodila o tako zahtevnem vprašanju, zato naj zaupa stroki, ki je zadevo temeljito preučila in spisala sporazum.

Vir: STA

ž