Ustavite obleganje Gaze, zahtevajo evropski poslanci

Novice| 1. 6. 2010 | Ni komentarjev

print
Devetčlanska delegacija Evropskega parlamenta je po obisku Gaze pozvala k takojšnji odpravi izraelske blokade tega palestinskega ozemlja. “Vse slabši humanitarni položaj zahteva takojšnjo, celovito in trajno odpravo izraelske blokade Gaze,” so poudarili poslanci. Predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek je medtem že obsodil izraelsko vojaško akcijo, naperjeno proti humanitarnemu konvoju, ki je skušal pomoč Palestincem v Gazi pripeljati po morju.

Delegacija EP se je iz Gaze sicer že vrnila, ko so začela prihajati poročila, da so izraelske sile prestregle ladje, s katerimi so želeli aktivisti prebiti izraelsko obleganje. Akcija judovske države je zahtevala veliko žrtev in najmanj dvanajst mrtvih. Buzek je izraelski odziv označil kot nesprejemljivo kršitev mednarodnega prava, pri čemer je od Izraela zahteval pojasnila.

Buzek je tudi poudaril, da Evropski parlament nasprotuje blokadi Gaze, saj je ta po njegovem mnenju nesprejemljiva in kontraproduktivna.

Osama in revščina voda na mlin skrajnežem

Delegacija Parlamenta se je v Gazo prebila šele s pomočjo egiptovskih oblasti (Gaza na jugu meji na Egipt), saj Izrael poslancem ni dovolil vstopa.

Delegacija ob tem opozarja, da je izraelska blokada popolnoma osamila prebivalstvo Gaze in ga obsodila na skrajno revščino. Pri tem so kar štirje izmed petih prebivalcev tega ozkega pasu ozemlja med Mediteranom na zahodu, Izraelom na vzhodu in Egiptom na jugu odvisni od pomoči v hrani.

Ne le, da blokada spodbuja črni trg, z njo pridobivajo tudi skrajneži, saj s trgovanjem na črno ustvarjajo več prihodka.

“Blokado je treba prekiniti, tako da lahko pride humanitarna pomoč, da se začneta ponovna izgradnja in legitimna gospodarska aktivnost,”  so zapisali poslanci in dodali, da bo na ta način prebivalstvo dobilo nekaj upanja.

Za evropsko pobudo

Ob tem so se poslanci menili, da bi morala EU nemudoma sprožiti politično pobudo za končanje blokade in popravilo osnovne infrastrukture. “Ko se pogovarjamo o Gazi, velja, da je treba najprej videti tamkajšnji položaj, da lahko potem verjamete, kako je,” so še menili poslanci in opozorili, da sta Gazo obiskala le dva izmed 27 zunanjih ministrov EU. “Ostalih 25 pozivamo, naj gredo tja in se na terenu prepričajo, kakšen je položaj,” so še zapisali. 

Več finančne pomoči za UNRWA

Poslanci so obiskali tudi stanovanjski projekt, ki ga vodi agencija Združenih narodov za palestinske begunce. Gradnja stoji, saj blokada preprečuje dostop do gradbenega materiala.

“UNRWA dela izjemno dobro, vendar nima denarja. EU in ostali donatorji morajo nujno prispevati nova sredstva, predvsem za izobraževanje. Vsako leto je več otrok, ki bi morali iti v šolo, denarja za gradnjo novih šol in za plače učiteljev pa ni,” pravijo poslanci in obljubljajo, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da za UNRWA zagotovijo več denarja.  

VIR: Evropski parlament

Link:  http://www.europarl.europa.eu/news/public/story_page/029-74911-141-05-21-903-20100521STO74897-2010-21-05-2010/default_sl.htm

ž