Vajgl in Arlacchi v pripravo kandidature organizacije Emergency za Nobelovo nagrado za mir

Novice| 8. 6. 2010 | Ni komentarjev

print
Na pobudo evropskih poslancev Pina Arlacchija (Italia dei Valori/ALDE; poročevalec EP za Afganistan in nekdanji podsekretar Organizacije združenih narodov) in Iva Vajgla (Zares/ALDE) je danes v Evropskem parlamentu potekala razprava o razmerah v Afganistanu, del katere je bilo tudi pričevanje ustanovitelja in vodje italijanske organizacije Emergency g. Gina Strade, ki na vojnih območjih v 13 državah sveta nudi brezplačno zdravniško pomoč žrtvam konfliktov. Evroposlanca bosta v prihodnjih tednih pričela pripravljati kandidaturo Emergency za Nobelovo nagrado za mir.

“Prebivalci Afganistana živijo z vojno že štiri desetletja. Ta propadla država spada med najrevnejše na svetu, kjer zaradi revščine in neobstoja osnovnih pogojev za življenje umira strahljivo veliko ljudi, med njimi velik odstotek otrok. Napori EU morajo biti usmerjeni v končanje trpljenja nedolžnih ljudi in vrnitev njihovega dostojanstva,” je po srečanju z g. Strado povedal Vajgl.

“Delo organizacije Emergency smo na žalost v v svetovnih medijih opazili zgolj takrat, ko je prišlo do nasilnega zaprtja ene izmed bolnišnic, ki jo od leta 2004 vodijo v mestu Lashkar-Gah na jugu Afganistana. Zgodbe stotisočih uspešno zdravljenih vojnih žrtev pa ostajajo nepoznane,” je obžaloval Vajgl.

“S skromnimi sredstvi je organizacija Emergency dokazala, da je tudi v najhujših vojnih razmerah z načelom nevtralnosti mogoče reševati mnoga življenja. Njihove številne bolnišnice in klinike v Afganistanu imajo odprta vrata za vse žrtve, ne glede na njihovo pripadnost različnim stranem v konfliktu.”

“V kratkem bo večstrankarska delegacija iz Evropskega parlamenta odpotovala v Afganistan na vnovično odprtje bolnišnice v mestu Lashkar-Gah. S svojo prisotnostjo želimo zagotoviti spoštovanje naporov g. Strade in sodelavcev ter prevzeti patronat nad delom organizacije Emergency v mestu Lashkar-Gah, da ne bi prišlo do ponovitve incidentov,” je napovedal Vajgl.

Evroposlanca Pino Arlacchi in Ivo Vajgl bosta v prihodnjih tednih pričela pripravljati kandidaturo Emergency za Nobelovo nagrado za mir.

Organizacija Emergency je bila ustanovljena v Italiji leta 1994. Od svoje ustanovitve je vodila bolnišnice na 15 vojnih območjih. Od prihoda v Afganistan decembra 1999 so njeni zdravniki nudili brezplačno pomoč več kot 2,5 miljonu žrtvev vojnega nasilja. Več informacij na: http://www.emergency.it

Na fotografiji od leve prosti desni: Pino Arlacchi, Gino Strada, Ivo Vajgl

ž