V skrbi za dobrobit živali za izvoz

EU parlament, Novice, živali| 27. 1. 2016 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl, ki je tudi član parlamentarne medskupine za dobrobit in zaščito živali, je so-podpisnik parlamentarnega vprašanja, ki ga je skupina poslank in poslancev Evropskega parlamenta 25. januarja 2016 naslovila na Evropsko komisijo, in sicer v zvezi z zagotavljanjem dobrobiti živali, ki jih EU izvaža v druge države.

Kot navajajo poslanke in poslanci, EU letno v tretje države izvozi več kot 3 milijone živih živali. „Raziskava, ki jo je oktobra 2015 opravilo več društev, je pokazala, da v nekaterih tretjih državah koljejo živali v nesprejemljivih razmerah, s čimer kršijo priporočila Svetovne organizacije za zdravje živali“ in evropsko zakonodajo, ki sicer velja za eno najboljših na svetu, a ne ščiti živali, ko zapustijo ozemlje EU.

Med drugim od Komisije pričakujejo ustni odgovor na vprašanje „če namerava prepovedati izvoz živali v države, ki ne zagotavljajo upoštevanja priporočil Svetovne organizacije za zdravje živali in evropske zakonodaje na področju dobrobiti živali, tako kot je to na primer že storila Avstralija“.

ž