“Ohranimo reke za prihodnje generacije”

EU parlament, Novice, Okolje, Zunanja politika| 30. 6. 2016 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl je bil poleg poslancev iz političnih skupin Zelenih in S&D soorganizator konference z naslovom Balkanske reke – ogrožena evropska naravna dediščina, ki je potekala včeraj v Evropskem parlamentu v Bruslju. V razpravi, ki jo je povezovala podpredsednica Evropskega parlamenta Ulrike Lunacek, so se dotaknili več vidikov upravljanja in ohranjanja rek na območju Zahodnega Balkana.

Ivo Vajgl, ki je tudi poročevalec Evropskega parlamenta za Makedonijo, je v svoji razpravi med drugim dejal, da se trenutno Makedonija sooča z velikimi političnimi težavami, vendar pa je problem onesnaženosti ena od zadev, ki jih Makedonija ni uredila s skrbnostjo, kot ga zasluži. „Še vedno se spomnim“, je dejal, „da je bil Vardar čista reka in so se ljudje v njej kopali. Danes je to nemogoče zaradi hude onesnaženosti. Vardar je le ena od rek, ki so se spremenile v zbiralnike za izpuste odpadnih vod velikih onesnaževalcev, prav tako predstavljajo velike okoljske izzive jezovi na rekah. Zavedati se moramo, da so reke zaklad in je zato naša dolžnost, da jih ohranimo za prihodnje generacije.

Drugi razpravljavci so se dotaknili tudi vprašanj, povezanih z uresničevanjem in učinki izvajanja strategije EU o biotski raznovrstnosti, medtem ko so predstavniki Komisije pozornost namenili predvsem pristopnim pogajanjem  v luči izvajanj evropskih direktiv na področju okolja.

2016-06-29-EP-rivers-2

ž