Vajgl: Barroso proaktivno, vendar šibko na področju zunanje politike in širitve

Novice| 7. 9. 2010 | Ni komentarjev

print
Na plenarnem zasedanju v Strasbourgu so poslanci s predsednikom Evropske komisije Barrosom prvič razpravljali o stanju Unije. Razprava je bila predtem deležna veliko pozornosti zaradi predvidenih kazni za odsotnost poslancev.

 “Gleda na to, da gre za prvi Barrosov nastop v vlogi, v kateri so običajno predsedniki nacionalnih vlad, mu je treba priznati, da je poskusil predstaviti program, ki je proaktiven – to pa je lahko uresničljivo samo v okvirjih, ki mu jih izrisujejo vlade držav članic in direktorija Berlin-Pariz,”  je nastop predsednika Evropske komisije komentiral evropski poslanec Ivo Vajgl (ZARES/ALDE).

 “Šibka točka nastopa je bil del o skupni zunanji in varnostni politiki in vlogi EU v globalnih razmerjih moči v svetu. Prav tako bi od predsednika komisije pričakovali bolj odločno in konkretno stališče o prihodnjem razvoju odnosa EU do bližnjih sosed – Rusije, Ukrajine, Belorusije, Zakavkazja, Turčije in Bližnjega vzhoda. Premalo je povedal o evropski prihodnosti Zahodnega Balkana in strategije komisije v sedanji fazi predpristopnih pogajanj.”

 “Treba je priznati, da je v govoru nakazal tudi nekaj novih pobud na gospodarskem področju, ki lahko prispevajo k bolj harmoničnemu razvoju EU,” je svoj komentar na nastop predsednika Barrosa zaključil Vajgl.

Odločitev o kaznovanju prenagljena in ustrezno popravljena

 “Kar zadeva razpravo o možnem “kaznovanju” poslancev zaradi odsotnosti na plenarnih sejah, menim, da se je predsedstvo parlamenta po prenagljeni odločitvi pred nekaj dnevi, popravilo na ustrezen način. Neudeležba na plenarnih razpravah je problem, vendar pa je v veliki meri tudi razumljiva, glede na ogromno število sestankov delovnih teles in drugih dejavnosti, ki potekajo vzporedno.” 

ž