VABILO: “Voda, hrana, podnebni begunci in Evropska unija”

Novice, Okolje, Zunanja politika| 12. 9. 2016 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (DeSUS/ Alde) vabi zainteresirano javnost na okroglo mizo z naslovom Voda, hrana, podnebni begunci in Evropska unija, ki bo v torek, 20. septembra 2016, ob 17’30h, v Novem mestu, v Založbi Goga (Glavni trg 6). Dogodek finančno podpira skupina ALDEZavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo v Evropskem parlamentu.

Za razliko od vojn in vojaških konfliktov, ki smo jim priče na Bližnjem vzhodu in drugod po svetu, podnebnih sprememb ni mogoče zaustaviti s pogajanji in diplomacijo. Zviševanje temperature, pomanjkanje vode, naraščanje morske gladine, izginjanje obdelovalnih površin, vse pogostejši ekstremni vremenski pojavi (z visokimi družbenimi in gospodarskimi stroški), bodo prisilili milijone ljudi, da bodo zapustili svoje domove. Po podatkih Mednarodnega odbora za podnebne spremembe naj bi bilo do l. 2050 na svetu kar 150 milijonov okoljskih oziroma podnebnih beguncev.

Smo pripravljeni na milijone podnebnih beguncev, ki bodo iskali nove priložnosti za življenje brez pomanjkanja vode in hrane, kako se v Evropi soočamo s posledicami podnebnih sprememb, ki so, za razliko od vojn in vojaških spopadov, nepovraten proces? So evropska kmetijska, socialna, zdravstvena in druge politike pripravljene na tolikšno število prišlekov, ali pa se bomo nanje znova odzvali z zapiranjem meja, z iskanjem izgovorov za neukrepanje in z neučinkovitimi dogovori, ki jih le redko kdo spoštuje?

Razpravljali bodo:

  • dr. Dušan Plut, geograf, ekolog in zgodovinar,
  • Manca Vernik Šetinc, vodja projektov na društvu Humanitas,
  • Ivo Vajgl.

Okroglo mizo bo povezoval Franci Kek.

Na ogled bo tudi razstava fotografij o beguncih fotografa Jake Gasarja, prejemnika ene najpomembnejših mednarodnih fotografskih nagrad Visa d’or za dnevni tisk.

poplave_slovenija-radiokrka

Foto: Poplave v Sloveniji, l. 2012; radiokrka.com

 

ž