IZBRANCI LADY ASHTON

Novice| 15. 9. 2010 | Ni komentarjev

print
Visoka predstavnica za zunanje zadeve in varnostno politiko je sporočila imena prve generacije vodij novih diplomatskih predstavništev EU v svetu. Med državami, ki v tem krogu nimajo svojega “evroveleposlanika” je tudi Slovenija, kar ni veliko presenečenje, sicer pa je sedanjo neproporcionalno razdelitev mogoče popraviti že pri prihodnjem krogu imenovanj v letu 2011.

Slovenska vlada, oziroma MZZ nista ravnala modro, ko sta prijavila kandidature za vodje misij samo v državah na področju Zahodnega Balkana. Bilo je iluzorno pričakovati, da bo naše poznavanje lokalnih razmer in jezika odtehtalo za dolgoletno brezidejnost in pasivnost naše države v tem delu Evrope. Sicer pa slovenske interese v tem delu sveta zastopajo številni gospodarstveniki, akademiki in drugi, poleg lastnih, slovenskih veleposlaništev in konzulatov, seveda.

Prava usmeritev naših “evrodiplomatov” bi morala veljati državam, ki so prizorišče novih in perspektivnih dogajanj v svetu, ne nujno v naši okolici. Tam bi se lahko tudi slovenski diplomati uveljavili kot aktivni igralci pri promociji evropskih vrednot in interesov. S tem bi največ storili tudi za svojo državo.

Ivo Vajgl, poslanec v Evropskem parlamentu

ž