Mogherini odgovorila poslancem o Zahodni Sahari

Človekove pravice, EU parlament, Novice, Zahodna Sahara, Zunanja politika| 12. 9. 2016 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS) je skupaj še z nekaterimi poslanci iz različnih političnih skupin na podpredsednico Komisije in visoko predstavnico EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Federico Mogherini naslovil pisno poslansko vprašanje glede izvajanja odločbe Sodišča Evropske unije o Zahodni Sahari in trgovini z blagom s poreklom iz zasedene Zahodne Sahare.

Vprašanje, ki so ga evropski poslanci na podpredsednico Komisije in visoko predstavnico EU za skupno zunanjo in varnostno politiko naslovili maja letos, se je glasilo:

Ali lahko visoka predstavnica/podpredsednica pojasni, ali se proizvodi iz zahodnosaharskih naravnih virov po sodbi Splošnega sodišča v Zadevi T-512/12 Fronta Polisario proti Svetu še vedno izvažajo z zasedenega ozemlja Zahodne Sahare v skladu s pridružitvenim sporazumom med EU in Marokom?

Ali lahko visoka predstavnica/podpredsednica pojasni, ali so maroški izvozniki, ki imajo nezakonito sedež na zasedenem ozemlju Zahodne Sahare, še vedno pooblaščeni izvozniki v skladu s pridružitvenim sporazumom med EU in Marokom?

Odgovor podpredsednice Federice Mogherini v imenu Komisije (9. 9. 2016):

Svet se je pritožil zoper sodbo Splošnega sodišča v zadevi T-512/12. Pritožba se obravnava po hitrem postopku, zato je verjetno, da bo končna sodba izdana pred koncem leta.

EU še naprej podpira prizadevanja generalnega sekretarja Združenih narodov za pravično, trajno in vzajemno sprejemljivo politično rešitev, ki bo omogočila samoodločbo prebivalcev Zahodne Sahare znotraj ureditve, skladne z načeli in nameni Ustanovne listine Združenih narodov.

ž