Vajgl podprl predlog EK o vzpostavitvi evropske prostovoljske službe

EU parlament, Govori v EP, Novice, prostor, sociala| 27. 10. 2016 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/ DeSUS) je imel danes dopoldne na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu govor v zvezi z razpravo »Evropska prostovoljska služba«. Evropska komisija namreč želi z vzpostavitvijo evropske solidarnostne enote mladim iz celotne EU omogočiti, da svojo pomoč ponudijo tam, kjer je najbolj potrebna.

Vajgl je v svojem govoru dejal:

»Spoštovani,

V času, ko sanjamo o tem, da bodo celo vrsto funkcij, s katerimi si lajšamo življenje, opravljali roboti, moramo danes ugotoviti, da so roke sočloveka, pripravljenega pomagati bližnjemu, nenadomestljive, tudi danes v Italiji, ki jo je prizadel potres. Evropska prostovoljska služba, ki deluje že 20 let kot organizirani servis, je motivirala več kot 100.000 članov, predvsem mladih, da po potrebi priskočijo na pomoč, da obogatijo lokalno skupnost s svojim navdušenjem, da izostrijo svoje organizacijske sposobnosti, okrepijo smisel za timsko delo, da povečajo svoje izglede za preboj na bodočih poklicnih področjih.

Zares impresivno je vedeti, da se s prostovoljstvom v Evropi ukvarja 100 milijonov ljudi in da s svojim delom prispevajo 5 odstotkov k skupnemu GDP-ju.

Ko izražam podporo skupni resoluciji, se mi zdi posebej pomembno poudariti, da področje prostovoljstva potrebuje jasen in enostaven pretok informacij, ki bo prostovoljce v državah članicah seznanjal z možnostmi sofinanciranja programov s strani Evropske unije. Zato tudi podpiram predlog, da se pri Evropski komisiji vzpostavi enotna in aktivna informacijska točka.

Koristno bi bilo, če bi Komisija naročila analizo nacionalnih shem prostovoljstva in pripravila prikaz dobrih praks, ki bi tako postale dostopne vsem in bi dobile ustrezno finančno podporo.

Ljudje smo bogastvo zemlje, nenadomestljivi v svoji dobroti in širokogrudnosti. Zato boljši med nami zaslužijo razumevanje in podporo. Hvala.«

ž