VABILO – mednarodna konferenca »Revščina, minimalni prihodek, minimalna pokojnina

Novice, sociala, Starejši| 10. 11. 2016 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/ DeSUS) bo skupaj s kolegoma poslancema Evropskega parlamenta Marian Harkin (ALDE, Irska) in Claudeom Rolinom (EPP, Belgija) gostil mednarodno konferenco »Revščina, minimalni prihodek, minimalna pokojnina«, ki bo v soboto, 12. novembra 2016, ob 10. uri v Štihovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

Sprejemanje strukturnih sprememb, ki naj bi zagotovile vzdržnost javnih financ, vse prepogosto spremljajo obrazložitve, ki ne osvetlijo vseh posledic, ki jih te reforme prinašajo. Tako imenovane pokojninske reforme vse pogosteje temeljijo na matematičnih izračunih, ki opravičujejo podaljšanje delovne dobe, zmanjševanje pokojnin in nejasne napovedi za prihodnost. Ker starejši delavci ne zaupajo v zadostni meri novim reformam, smo ob napovedi nove reforme priča »bežanju« starejših delavcev v pokoj, kar prinaša dodatne obremenitve za pokojninski sistem.

Na konferenci, ki jo pripravlja Evropska demokratska stranka, bosta poleg omenjenih evropskih poslancev sodelovala še Karl Erjavec, podpredsednik Vlade RS in predsednik stranke DeSUS ter Franc Jurša, vodja poslanske skupine DeSUS. Sodelujoči bodo izpostavili vidike strukturnih reform, ki jih pripravljavci reform žal ne upoštevajo v zadostni meri.

Osrednja tema razprave, v kateri bo prof. dr. Igor Masten predstavil raziskavo »The impact of demographic factors and pension reforms on present and future income position of retired population«, bo vpliv novih pokojninskih reform na revščino starejših oziroma na revščino zdajšnjih in prihodnjih upokojencev in upokojenk. Katere skupine starejših so najbolj ranljive? Kako izboljšati njihov položaj v družbi? Bi se lahko z novimi ukrepi, kot so na primer minimalni prihodki in minimalne pokojnine, izognili revščini najbolj ranljivih skupin?

Zagotovljeno bo simultano tolmačenje za angleški / francoski /slovenski jezik.

Vstop je prost.

 

Datoteke:

  • Vabilo s programom
    Tip: pdf
    Velikost: 146 KB
ž