Vajgl in turški minister Ergün o pomenu malih in srednjih podjetij v EU in Turčiji

Novice| 29. 9. 2010 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (ZARES/ALDE) je danes v Evropskem parlamentu v Bruslju gostil konferenco o pomenu malih in srednjih podjetij v času gospodarske krize, kjer je kot glavni govornik nastopil turški minister za gospodarstvo in trgovino Nihat Ergün. Srečanje je bilo namenjeno tudi izmenjavi izkušenj med predstavniki malih in srednjih podjetij iz Turčije in Evropske unije ter dialogu s predstavniki Evropske komisije.

“Mala in srednja podjetja so vsekakor pomemben, če ne najpomembnejši, sektor modernih gospodarstev. Prav je, da je njihova vloga primerno ovrednotena ter da se politika in državna uprava zavedata pomena dobre zakonodaje in instrumentov, ki naj podpirajo inovativnost in rast,”  je po koncu dogodka poudaril Vajgl.

“Posebno zanimivo je bilo prisluhniti izkušnjam predstavnikov iz Turčije, ki ima zelo močen sektor malih in srednjih podjetij. Iz pogovorov je izšlo jasno sporočilo, da je treba malim in srednjim podjetjem olajšati poslovanje ter jih podpreti pri njihovih vlaganjih v raziskave ter prodiranju na tuje trge. Pri tem obstaja še veliko neraziskanih možnosti. “

“Ob tem si želim, da bi, vpričo močnega gospodarskega sodelovanja med EU in Turčijo ter velikega pomena, ki jih slednje predstavlja za EU, tudi politični dialog našel novo dinamiko ter premaknil pogajanja o članstvu iz trenutne mrtve točke,”  je zaključil Vajgl.

Ob robu konference se je Vajgl ločeno srečal z ministrom Ergünom ter spregovoril o stanju turških pogajanj z EU. Konferenca je bila pripravljena v sodelovanju z organizacijami TUR&BO (predstavništvo turških raziskovalnih in gospodarskih organizacij) in KOSGEB (združenje malih in srednjih podjetij iz Turčije) ter SBRA (Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje).

ž