Priznati poklic tolmača znakovnega jezika

EU parlament, Novice, sociala| 24. 11. 2016 | Ni komentarjev

print
Ivo Vajgl, ki je v EP član parlamentarne medskupine o invalidnosti, je na včerajšnjem glasovanju na plenarnem zasedanju EP podprl resolucijo o znakovnih jezikih in poklicnih tolmačih za znakovni jezik, ki je bila izglasovana z veliko večino.

Evropske poslanke in poslance iz Slovenije sta k podpori resoluciji pozvali tudi Evropska zveza gluhih (EUD) in Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije (ZDGNS), ki je reprezentativna invalidska organizacija za gluhe, naglušne, osebe s polževim vsadkom in gluhoslepe.

Matjaž Juhart, sekretar ZDGNS, je v pisni zahvali vsem evropskim poslancem iz Slovenije, po izglasovanju resolucije med drugim zapisal: „Iskreno se vam zahvaljujemo za vašo neprecenljivo podporo pri potrditvi Resolucije o znakovnih jezikih in poklicnih tolmačih za znakovni jezik. Prežeti smo s pozitivnimi občutki in navdušenjem, da ste uspeli sprejeti dokument mnogo hitreje kot ga sprejema Državni zbor in slovenska politika.“

Resolucija izhaja tudi iz dejstva, da so evropski državljani in državljani v peticiji pozvali Evropski parlament, naj omogoči vlaganje peticij v regionalnih in nacionalnih znakovnih jezikih EU, in med drugim navaja, da znakovni jezik v EU uporablja približno milijon gluhih.

Ključno pa je, da se je EP v resoluciji zavzel za „priznanje nacionalnih in regionalnih znakovnih jezikov v državah članicah in institucijah EU“ in poudarja pomen priznanja poklica tolmača za znakovni jezik ter usposabljanja in kvalifikacij za ta poklic, kot tudi izenačenja statusa govornih tolmačev s tolmači za znakovni jezik.

 

ž