Gradnja naselij na Zahodnem bregu ogroža perspektivo miru

EU parlament, Govori v EP, Novice, Zunanja politika| 14. 2. 2017 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (DeSUS/ Alde) je danes popoldne na rednem mesečnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu v odsotnosti podpredsednice Komisije in visoke predstavnice Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Federice Mogherini razpravljal o „Razmerah na Zahodnem bregu, zlasti v naselbinah“.

Ivo Vajgl je v svojem govoru povedal:

„Spoštovani, današnjo razpravo bi po prvotni zamisli morali posvetiti zidavi nezakonitih izraelskih naselij na okupiranem ozemlju bodoče palestinske države.

Zaradi običajnega razmerja sil v tej hiši, ko gre za odnose z Izraelom, zaradi črno-belega obravnavanja vseh vprašanj, ki so zvezani s problemom Palestine, smo to razpravo dali v širši vsebinski kontekst.

To ne more zamegliti dejstva, da je pospešena gradnja naselij škodljiva za perspektivo miru, prihodnost mladih Izraelcev in Palestincev in v krajni posledici za varnost države Izrael. Varnost in priznanje si bo Izrael, enako kot vse države sveta, zagotovil s spoštovanjem pravic drugih, s ponujeno roko sodelovanja s sosedom in s spoštovanjem mednarodnega prava.

Veseli me, da je zadnje dni tudi ameriški predsednik dal previdno vedeti, da sodi, da je to edina pot k miru za Izrael in k stabilnosti regije na Bližnjem vzhodu. Nerešeno palestinsko vprašanje je stalna grožnja in hrana za ekstremiste vseh barv in narodnosti.“

ž