Vajgl glasoval proti sporazumu CETA

EU parlament, Novice, Okolje, sociala| 15. 2. 2017 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (DeSUS) je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta glasoval proti „sklenitvi celovitega gospodarskega in trgovinskega sporazuma (CETA) med Kanado na eni strani ter Evropsko unijo in njenimi državami članicami na drugi strani“, v nasprotju s stališčem njegove politične skupine Alde – Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo.

Stališče Iva Vajgla:

Proti prostotrgovinskemu sporazumu med EU in Kanado CETA sem glasoval, ker  vzbuja toliko dvomov in nasprotovanja – tako v strokovni kot tudi široki javnosti po vsej Evropi, predvsem pa je doživel zelo angažirano nasprotovanje mladih.

Sporazum je do zadnjega koraka nastajal v tajnosti, brez odprte javne razprave, brez dialoga z deležniki, kot so sindikati, upokojenska združenja, okoljske nevladne organizacije, neodvisni strokovnjaki in znanstveniki.

Tudi zatrjevanja pogajalcev Komisije, da bodo učinki za evropsko gospodarstvo samo pozitivni, niso prepričljiva. Zadeva bi zahtevala več poglobljenega premisleka, trgovina ni najpomembnejša stvar na svetu. Posebej ne v svetu, kakršnega si želi večina prebivalcev tega planeta.

Odstranjevanje carinskih zaprek je v načelu dobro, mora pa biti dosledno in vzajemno. Pri Ceti se nam utegnejo v Evropo vtihotapiti interesi več desettisočev ameriških podjetij, ki so registrirana v Kanadi in lahko v pogojih nove protekcionistične politike Trumpove administracije ustvarijo enosmerno brezcarinsko trgovanje med ameriško celino in Evropo.

ž