Vajgl: Nevarnost nove politične krize v Makedoniji

AFET, Novice, Zunanja politika| 1. 3. 2017 | Ni komentarjev

print
Danes popoldne je predsednik Makedonije Gjorge Ivanov  sporočil, da ne bo podelil mandata vodji SDSM Zoranu Zaevu za sestavo nove vlade. Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS), ki je poročevalec Evropskega parlamenta za Makedonijo, ocenjuje, da lahko ta poteza podaljša politično krizo v Makedoniji.

Odziv Iva Vajgla za slovenske medije: “Zavrnitev predsednika Makedonije, da ne podeli mandata za sestavo nove makedonske vlade koaliciji strank, ki so mu predložile dokaz, da imajo nesporno večino v državnem parlamentu, pomeni podaljšanje politične krize v državi. Evropski parlament, Evropska komisija, NATO, ameriški State Department in vlade številnih držav so v minulih dneh izrazile podporo čim prejšnjemu oblikovanju vlade v skladu s pravili parlamentarne demokracije.

Upam, da odločitev makedonskega predsednika ni dokončna, ker bi lahko pomenila začetek nove krize in stopnjevanje napetosti v državi, tudi na osnovi mednacionalnih odnosov.

Odbor za zunanje zadeve Evropskega parlamenta (AFET) je pred dvema dnevoma potrdil poročilo o napredku Makedonije na poti v evropske integracije ter interes Evropske unije za stabilnost Makedonije in regije Zahodnega Balkana.

Iskreno upam, da bodo makedonski politiki odgovorno vodili državo iz dolgoletne politične krize.

ž