Mediatorji Evropskega parlamenta umaknili poročilo o napredku Makedonije z dnevnega reda

AFET, EU parlament, Novice, Zunanja politika| 2. 3. 2017 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanci Eduard Kukan (EPP, Slovaška), Knut Fleckenstein (S&D, Nemčija) in Ivo Vajgl (Alde) so kot mediatorji Evropskega parlamenta danes medijem poslali sporočilo za javnost o zadnjih dogodkih v Makedoniji, v katerem so pozvali k pomiritvi in spoštovanju demokratičnega procesa v Skopju:

Pozivamo predsednika in vse politične stranke k spoštovanju demokratične odločitve državljanov in sprejmejo vsako dogovorjeno parlamentarno večino brez vsakršnega zavlačevanja. Kot smo s komisarjem Hahnom že večkrat ponovili, pričakujemo, da bo katerakoli nova vlada imenovana na podlagi vključujočega in reformističnega soglasja in med-etničnega sodelovanja.

Predsednika in vse politične stranke pozivamo k odgovornosti, da se vzdržijo kakršnihkoli hujskaških izjav in dejanj. Ključno je, da sta volilni izid in volja volivcev spoštovana s omogočanjem, da demokratični proces teče, kot se pričakuje v demokratični družbi.

Zadnji dogodki imajo lahko globok vpliv na evropsko perspektivo države. Kot trenutno kaže, smo dolžni Evropskemu parlamentu predlagati odložitev odločanjaporočilu o napredku Makedonije za leto 2016 na plenarnem zasedanju.

ž