EU zaskrbljena zaradi dogodkov v Makedoniji

AFET, EU parlament, Novice, Zunanja politika| 22. 3. 2017 | Ni komentarjev

print
Pozno sinoči so komisar, pristojen za sosedsko politiko in širitvena pogajanja, Johannes Hahn in evropski poslanci – člani mediacijske skupine Eduard Kukan (EPP, Slovaška), Knut Fleckenstein (S&D, Nemčija) in Ivo Vajgl (Alde) sklenili pogovore s političnimi predstavniki v Skopju in medijem posredovali sporočilo za javnost*, kot sledi.

Danes smo se sestali s predstavniki političnih strank. Jasno smo ponovili, da morajo vsi politični voditelji, vključno s predsednikom republike, spoštovati izid nedavnih volitev. V demokraciji mora vsakdo priznavati parlamentarno večino. Zato želimo spodbuditi predsednika republike, da nujno znova premisli o svojem stališču. Ne gre izgubljati časa. Pričakujemo, da bodo vsi politični voditelji in institucije omogočili potek demokratičnega procesa v interesu vseh državljank in državljanov. Zadnje mesečne zamude že škodijo gospodarstvu v državi.

Zato pozivamo k hitremu imenovanju nove vlade, ki naj izvede nujne reforme. Od političnih strank in nove vlade pričakujemo, da bodo nadaljevale uresničevanje vseh določil dogovora iz Pržina. Posebej pozivamo vse akterje, da se vzdržijo kakršnihkoli dejanj in izjav, ki bi spodbujali med-etnične napetosti ali ogrožali dobre sosedske odnose. Nihče se ne sme igrati z ognjem. Zelo smo zaskrbljeni zaradi napetosti in sovražnega govora. Svoboda zbiranja in izražanja sta temeljni pravici v demokratičnih družbah, ampak sta povezani z odgovornostjo. V tem smislu je negativna retorika, uperjena zoper mednarodno skupnost in organizacije civilne družbe, povsem kontra-produktivna. Slabi mednarodni položaj države in verodostojnost tistih, ki tako retoriko uporabljajo.

Če sklenemo, v naslednjih dneh želimo videti resno in odgovorno državniško ravnanje vseh relevantnih institucij, da bi omogočili hitro imenovanje nove in trdne koalicije. To je edini korak k vrnitvi na evropsko pot, kar je tisto, kar želijo in zaslužijo makedonski državljani in državljanke.

*Sporočilo za javnost v slovenskem jeziku ni uradni prevod izvirnika.

ž