Za človeka vredno obravnavo beguncev

Človekove pravice, Govori v EP, Novice, Zunanja politika| 4. 4. 2017 | Ni komentarjev

print
Pozno popoldne je evropski poslanec Ivo Vajgl (DeSUS/ Alde) na rednem mesečnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu razpravljal o „Poročilu o obravnavanju tokov beguncev in migrantov: vlogi zunanjega delovanja EU“.

Ivo Vajgl je v enominutnem govoru dejal:

Spoštovani,
nismo bili učinkoviti, ko bi lahko preprečili tragično usodo beguncev, izgnancev ali migrantov, in to iz tega ali onega razloga. V zares izčrpnem poročilu, o katerem razpravljamo, pa lahko najdemo veliko refleksij vrednot, ki Evropi opravičujejo ugled celine humanizma, kulture in sočutja.

Kot izraz sprejemanja naše odgovornosti podpiram ambiciozen investicijski načrt za države, iz katerih prihaja največ beguncev in migrantov. Podpiram tudi pristop Komisije, da zagotovi sodelovanje vseh držav v širši regiji Bližnjega vzhoda, Afrike in Azije, ki glede na svoj ekonomski potencial lahko prispevajo znatna sredstva k uresničitvi tega programa.

Nadaljevati moramo sodelovanje s Turčijo, in to ne glede na našo kritičnost, ki zadeva stanje demokracije in človekovih pravic v tej državi, podpirati pa moramo tudi vse države na poti begunskih tokov in tako omogočiti, da bodo na svojih poteh begunci deležni človeka vrednega obravnavanja.

ž