Trojka Evropskega parlamenta pozvala k prenehanju zavlačevanja v Makedoniji

AFET, EU parlament, Novice, Zunanja politika| 5. 4. 2017 | Ni komentarjev

print
Člani Evropskega parlamenta Eduard Kukan (EPP, Slovaška), Knut Fleckenstein (S&D, Nemčija) in Ivo Vajgl (Alde), mediatorji za uresničitev t. im. dogovora iz Pržina, so se pred današnjo obravnavo poročila o napredku Makedonije na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta sestali z makedonskim zunanjim ministrom Nikolo Popovskim. Medijem so posredovali naslednjo izjavo za javnost:

„Ne vidimo nikakršnega opravičila za taktiko zavlačevanja, ki jo je uporabilo Sobranje (makedonski parlament, op. av.), ki ovira imenovanje novega predsednika parlamenta in oblikovanje nove vlade.

Kot člani Evropskega parlamenta, ki smo podpirali vsa prizadevanja, da bi prešli sedanjo krizo, in ki smo si zelo prizadevali za podporo evropski perspektivi makedonskega ljudstva, z globoko zaskrbljenostjo spremljamo podaljševanje krize z naraščajočimi posledicami za državo, vključno s slabšanjem med-etničnih odnosov.

Že dvakrat je bilo preloženo glasovanje o poročilu o napredku Makedonije za leto 2016, kar je neposredna posledica negotovosti v državi, in danes zvečer bomo o nastali situaciji razpravljali na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta. Kljub temu trdno verjamemo, da se lahko razmere v državi izboljšajo z zagotavljanjem demokratičnega poteka in, kot posledico, končanjem politične krize.“

ž