“Neomejena moč enega človeka vodi v diktaturo”

EU parlament, Govori v EP, Novice, Zunanja politika| 6. 4. 2017 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (DeSUS/ Alde) je dopoldne na plenarnem zasedanju v okviru točke dnevnega reda „Primeri kršitev človekovih pravic, demokracije in načela pravne države“ razpravljal o aretaciji ruskega opozicijskega politika in borca zoper korupcijo Alekseja Navalnega in drugih protestnikov.

Ivo Vajgl je v govoru dejal:

Spoštovani, ko sled avtoritarnih posegov v javno dogajanje, v demokratične standarde neke države postane preveč očitna, tedaj moramo reagirati. Neomejena moč enega človeka in njegovega ozkega kroga sodelavcev ali sokrivcev vodi v diktaturo in naša preteklost in sedanjost nas opozarjata, kam pelje pot takšne države.

Aleksej Navalni je eden izmed redkih politikov v Rusiji, po padcu berlinskega zidu, ki se je izpostavil in režim je udaril po njem in tistih hrabrih ljudeh, ki ga podpirajo. Rusije, kot jo je videl Gorbačov in vanjo verjel Jelcin, ni več!

Putinu in vsem, ki njegov model vladanja v državah post-komunizma posnemajo, je treba reči: dovolj! Vaša sodišča vam ne bodo sodila, zato ste poskrbeli, zgodovina pa vam bo sodila!

V razpravi ob mednarodnem dnevu Romov pred tem pa je Vajgl dejal:

Naš veliki pesnik France Prešeren nam je sporočil, naj ne ‘učimo pevcev peti, kaj učil boš cvesti veje.’ Za današnjo razpravo o Romih bi lahko to spročilo prevedli kot nauk, da spoštujemo neprecenjljiv prispevek Romov k svetovni kulturni dediščini. Njihova kultura je podoba tega, kar Romi so, in kot takšne jih moramo spoštovati. Mogoče je današnji dan tudi priložnost, da se Romom opravičimo za vse krivice, ki so jih pretrpeli zaradi svojega načina življenja.

ž