Življenjepis

IVO VAJGL (ALDE)

Skupina Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo

 

Rojen 1943 v Mariboru, univerzitetni diplomirani inženir agronomije

Diplomiral sem na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Med študijem sem se začel ukvarjati z novinarstvom kot urednik univerzitetnih časopisov Katedra in Tribuna. Moja prva zaposlitev je bila v dopisništvu agencije Tanjug za Slovenijo v Ljubljani. V naslednjih letih sem bil dopisnik RTV Ljubljana in dnevnika Delo v Trstu, nato dopisnik Tanjuga v Bonnu.

Diplomatsko kariero sem začel kot generalni konzul SFRJ v Clevelandu. Med letoma 1988 in 1990 sem bil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva SFRJ v Beogradu, nato od dneva osamosvojitve Slovenije prvi tiskovni predstavnik slovenskega ministrstva za zunanje zadeve. Od 1992 do 1996 sem bil slovenski veleposlanik na Švedskem in vseh nordijskih ter baltskih državah. Leta 1996 sem se vrnil v Slovenijo in do leta 1998 opravljal funkcijo državnega sekretarja na ministrstvu za zunanje zadeve RS. Od 1998 do 2002 sem bil slovenski veleposlanik v Avstriji in vodja slovenske misije pri OVSE s sedežem na Dunaju, od 2002 do 2004 pa slovenski veleposlanik v ZR Nemčiji. Leta 2004 sem bil zunanji minister v vladi RS, od 2004 do 2008 pa svetovalec predsednika RS za zunanje zadeve. Od 2008 do 2009 sem bil poslanec stranke Zares v Državnem zboru RS in predsednik odbora za zunanjo politiko. Na volitvah v evropski parlament junija 2009 sem bil izvoljen na listi stranke Zares za člana evropskega parlamenta.

Sem ljubitelj umetnosti in glasbe, v prostem času se rad ukvarjam tudi s športom (tenis, pohodništvo,  smučanje). Govorim angleško, nemško, italijansko, francosko in jezike narodov bivše SFRJ.

Sem poročen in oče treh sinov.


Za svoje novinarsko kot tudi dolgoletno diplomatsko in politično delovanje je evropski poslanec Ivo Vajgl prejel mednarodno nagrado Giovanni Losardo, v mednarodni sekciji, pod častnim pokroviteljstvom Evropskega parlamenta. Iz utemeljitve nagrade med drugim izhaja, da so predlagatelji prepoznali tako njegovo novinarsko kot tudi dolgoletno diplomatsko in politično delovanje. Med drugim so zapisali: „Vajgl je bil vselej kritičen do krivičnih politik. Tudi, ko je bila za to obtoževana Slovenija, kot v primeru izbrisanih, ko so bili tisoči jugoslovanskih rezidentov umaknjeni iz javnih registrov in so jim bile odvzete socialne in politične pravice.“

V zvezi z Vajglovim delovanjem na področju mednarodnih odnosov pa so v utemeljitvi med drugim zapisali: „Vajgl je vedno pripravljen dati glas vsem stranem v primeru konfliktov“, zavezan je spodbujanju dialoga med stranmi, kot denimo v primeru palestinsko-izraelskega spora,  Zahodne Sahare, konflikta na Gorskem

Karabahu in podobno.

Zadnjič posodobljeno: 17. 12. 2009