Vajgl in Juri pozivata slovensko vlado naj prepreči nadaljevanje nezakonitega ribolova v vodah Zahodne Sahare

Zunanja politika| 15. 2. 2011 | Ni komentarjev

print

Evropska komisija je državam članicam EU predlagala, da se sporazum med EU in Marokom s katerim je omogočen ribolov evropskih ladij v vodah Zahodne Sahare podaljša za eno leto. Evropski poslanec Ivo Vajgl in poslanec Državnega zbora Franco Juri pozivata slovensko vlado k preprečitvi podaljšanja nezakonitega ribolova v vodah Zahodne Sahare in s tem kršenja mednarodnega prava. O tem naj bi države članice odločitev sprejele že ta teden.

 “Evropska unija je z Marokom že leta 2006 sklenila sporazum, ki evropskim ladjam dovoljuje ribolov v vodah Maroka in Zahodne Sahare. Avtohtono prebivalstvo v pripravo sporazuma ni bilo vključeno, prav tako lahko močno dvomimo o tem, da ima od ribolova koristi – in to je ključno vprašanje,” je izjavil Vajgl.

 “Status Zahodne Sahare je predmet pogajanj med Marokom in legitimnimi predstavniki Saharskega ljudstva pod okriljem Združenih narodov. Aspiracije avtohtonega prebivalstva po organizaciji referenduma o neodvisnosti do sedaj niso bile uslišane. V skladu z resolucijami Varnostnega sveta OZN je Maroko zavezan izvesti referendum o statusu Zahodne Sahare, vendar pa se tej svoji obvezi ob tihi podpori Francije in Španije, ter nekaterih drugih držav, ki imajo koristi od nezakonitega izkoriščanja naravnih bogastev, izmika,” je poudaril Vajgl.

 Podaljšanje obstoječega sporazuma o ribolovu, bi pomenilo podaljšanje nezakonitosti in stanja, ki lahko pripelje do resnih zaostritev, kakršnim smo bili priča konec preteklega leta v El Aaiunu.”

Franco Juri, vodja poslanske skupine Zares, je glede stanje v Zahodni Sahari nedavno pisal tudi zunanjemu ministru Samuelu Žbogarju in ga pozval k sprejetju stališča, ki bi bilo v skladu z mednarodnim pravom in načelom neprejudiciranja pogajanj o statusu Zahodne Sahare. »Evropska unija je dolžna spoštovati ta načela in to na način, da iz novega sporazuma izključi sporni del morja, ki pripada akvatoriju Zahodne Sahare,« je povedal Juri.

Kot podpredsednik skupine za Zahodno Saharo v Evropskem parlamentu je tudi znotraj parlamenta Vajgl sprožil pobudo, ki nasprotuje podaljševanju spornega sporazuma v nespremenjeni obliki.

“Za slovensko vlado in zunanjo politiko je aktivno stališče pri reševanju problema Zahodne Sahare izziv in priložnost, da potrdi svojo načelnost,” sta zaključila Vajgl in Juri, poslanca stranke Zares.

ž